Zrenovovaný mestský kaštieľ sa uchádza o prestížne ocenenia

16.09.2013 Snina

Snina 16. septembra (TASR) - Mestský kaštieľ v Snine, ktorý sa podarilo zrekonštruovať miestnej samospráve z prostriedkov Európskej únie, zabojuje o titul Stavba roka 2013. TASR informovala Eva Mihaliková z Mestského úradu v Snine.
Organizátorom spomínanej súťaže je združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia. Stavebný projekt s názvom Obnova historickej pamiatky – Kaštieľ Snina, prihlásila do súťaže spoločnosť Eiffage Construction Slovenská republika ako hlavný partner zhotoviteľa stavby. Zrenovovanú pamiatku si prišla pozrieť v týchto dňoch odborná súťažná porota pozostávajúca zo zástupcov Slovenskej komory stavebných inžinierov, Slovenskej komory architektov, Komory podnikateľov Slovenska, Slovenskej technickej univerzity, Technického skúšobného ústavu stavebného, ako i zahraničných hostí.
Sninský kaštieľ, je postavený v klasicistickom štýle a tvorí ho dvojpodlažná budova obdĺžnikového pôdorysu s čiastočným podpivničením a rizalitmi na fasáde. V minulosti bol tento objekt panským sídlom s viacerými miestnosťami. Jeho areál tvorili záhrady vo francúzskom štýle a rozsiahly anglický park. Na nádvorí kaštieľa je situovaná fontána s kovovou sochou Herkula odliatou v roku 1841 v neďalekých Zemplínskych Hámroch.
Kaštieľ zmenil v uplynulom období viackrát svojho majiteľa, od roku 2009 je vo vlastníctve mesta Snina. Samospráva odštartovala o tri roky neskôr jeho komplexnú rekonštrukciu z prostriedkov Európskej únie, konkrétne cez Regionálny operačný program - Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Zrenovovanú stavbu, ktorá je v súčasnosti kultúrnym centrom mesta, uviedli slávnostne do prevádzky v júli tohto roka.
Sninská pamiatka sa bude v tomto roku zároveň uchádzať aj o Cenu organizácie Europa Nostra, ktorá podporuje ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva, doplnila Mihaliková. "Ocenenie sa udeľuje v štyroch kategóriách, pričom v každej z nich môže porota udeliť až 25 ocenení. Maximálne šesť najlepších projektov môže následne získať cenu Grand Prix, ktorá je spojená s finančnou odmenou vo výške 10.000 eur."
 

Vyberte región